MIDDEN - DELFLAND

MIDDEN - DELFLAND

  Start - Agenda - Nieuws - Plattegrond

 

Midden-Delfland en de heraldiek

De geschiedenis die heeft geleid tot de vorming van de huidige gemeente Midden-Delfland laat zich uitstekend uitbeelden met behulp van de heraldiek: de oude en huidige gemeentewapens. Een beschrijving van deze onstaansgeschiedenis is te lezen op: Cultuurhistorie van Midden-Delfland.

Midden-Delfland: 1 januari 2004: samenvoeging (Maasland en Schipluiden).

Schipluiden: toevoegingen: 1819 't Woudt; 1855 Hodenpijl, Sint Maartensregt; 1921 Hof van Delft (ged, 1833 Hoog en Woud Harnasch, 1855 Groeneveld); 1941 Vlaardingerambacht (ged, 1855 Zouteveen).

Meer informatie op de site: Nederlandse gemeentewapens.

 


Midden-Delfland 2004

Maasland

"Van sijnople beladen met een pal, waarop eene M in den zin van den pal geplaatst, alles van zilver."

Schipluiden

"Van lazuur, waarop een driemastschip in zijne natuurlijke verwen."


Groeneveld


Sint Maartensregt


Hof van Delft


Vlaardingerambacht

De heerlijkheid voerde als wapen in sinopel drie wassenaars van zilver. "Van keel, beladen met St.Maarten van goud, vergezeld van een francquartière van lazuur waarop een golvende fasce van zilver." "Van zilver beladen met een pal van blauw." "Gevierendeeld : het 1e en 4e van lazuur, beladen met een zespuntige ster van zilver; het tweede en derde van goud, beladen met 3 groene klaverbladen, geplaatst 2 en 1."


't Woudt


Zouteveen


Hodenpijl


Hoog en Woud Harnasch

"Een schild van zilver beladen met 5 boomen, staande op een terras, alles van sijnople." "Gevierendeeld, het eerste en vierde van goud beladen met een roode band, waarop 3 gouden sterren; het tweede en derde mede van goud, elk beladen met roode banden." "Gebandeerd van keel en goud van 6 stukken." "In zilver een bos met 8 bomen van natuurlijke kleur op een losse grond van groen."